Blog: Maak van bewegen een gewoonte: 8 tips

Maak van bewegen een gewoonte: 8 tips

Basketball Sport Exercise Activity Leisure

Bewegen is een onderdeel van het leven, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend. Is de drempel om te sporten voor jou nog steeds te hoog? Er zijn genoeg alternatieven! Voldoende beweging houdt je lichaam en geest gezond en fit. Met deze tips wordt bewegen zonder moeite een nieuwe gewoonte.

Beweegvisual-beweegrichtlijnen-jeugd-en-volwassenen-1024x460

Hoeveel beweging is goed?

Het advies van de Gezondheidsraad is:

  • Minimaal 150 minuten per week matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen (= bijvoorbeeld 5 keer 30 minuten per week).
  • Minimaal 2X per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.
  • Voor kinderen geldt verder: doe 1 uur per dag aan beweging.

8 tips om van bewegen eenvoudig een onderdeel van je dag te maken:

Tip 1: Laat de auto of brommer vaker staan. Het is goedkoper, beter voor het milieu en voor je gezondheid! Vergroot je rondje door een omweg naar huis te nemen of een halte eerder uit te stappen als je met de bus gaat.

Tip 2: Maak van wandelen een uitdaging door het aantal stappen bij te houden en te verbeteren. Op je mobiele telefoon zijn gratis stappenteller apps te downloaden. Advies is 10.000 stappen, maar 5000 per dag is al een goede start!

Beautiful sporty mature couple styaing fit with sport

Tip 3: Vervang je boek of tijdschrift voor een audioboek of podcast. Met oordopjes in je oren kun je wandelen, fietsen, schoonmaken, noem maar op!

Tip 4: Neem de trap in plaats van de roltrap of lift. Met traplopen verbrand je ongeveer 280 calorieën per 30 minuten. Traplopen heeft een positief effect op je bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker.

Man op trap

Tip 5: Maak actieve uitstapjes, zoals fietsen door de polder, wandelen in het bos of op het strand of een dagje shoppen. Maar ook een dagelijks rondje door de wijk zorgt ervoor dat je conditie verbetert en je beter zult slapen.

Tip 6: Schoonmaken en tuinieren zijn goede manieren om aan extra beweging te komen. Met stofzuigen en ramen lappen verbrand je al snel 150 kcal (= twee bananen!). Hetzelfde geldt voor een half uurtje tuinieren.

Samen sporten

Tip 7: Sport elke dag mee met Nederland in Beweging op NPO1. Daarmee zit je aan 15 minuten kracht-, conditie- en balanstraining per dag. Herhaal de oefeningen tijdens je dagelijkse bezigheden. Bijvoorbeeld door op 1 been te staan tijdens het tandenpoetsen (2 minuten per keer!) of een aantal extra kniebuigingen bij het aankleden.

Tip 8: Doe lekker mee als je kinderen of kleinkinderen buitenspelen. Til ze op en doe mee met voetballen, basketballen en tikkertje. Je blijft jong, de kinderen vinden het leuk en je wordt fit! En ga samen naar het zwembad voor een actief middagje spetterplezier.

GONoord wandelgroep voor vrouwen

Wil je graag wandelen, maar wil je niet alleen? Vraag je familieleden, vrienden of buurtgenoten mee te lopen. Of wandel gratis mee met de vrouwengroep van GONoord! Elke maandagochtend van 9.00-10.00 uur en start- en eindpunt is de hal van Het Gebouw.

Heb je vragen over voeding, beweging en leefstijl? Of een tip voor je buurtgenoten? Mail mijn dan! info@charlotteleest.nl

Gezonde groeten!

Charlotte