Blog: Eten tijdens de vakantie

Eten tijdens de vakantie

Zelfgemaakt ijs met banaan

Het is vakantie! Een heerlijke tijd vol zon en ontspanning. En natuurlijk van lekker eten en drinken. De gesprekken die ik in Leiden Noord met buurtbewoners heb tijdens het spreekuur gaan bijna allemaal over eten tijdens de vakantie. De meest voorkomende vragen heb ik verwerkt in deze blog.

Ander ritme

Zomervakantie ritme

De meeste mensen hebben een ander patroon tijdens de vakantie. Bedenk dat je lichaam is ingesteld op drie maaltijden per dag. Dus als je later opstaat en het ontbijt overslaat, is de kans groot dat je gedurende de dag meer trek hebt en ongemerkt meer tussendoor snoept. Wees daar bewust van en neem alvast een cracker of iets anders zodra je opstaat. Voorkom behoefte aan snoepen door op tijd iets gezonds te nemen.

 Geen zin om te koken

Wat eet ik vandaag

Na een dag in de zon is het voor veel mensen lastig om een gezonde maaltijd te koken en lang in de keuken te staan. Het wordt erg verleidelijk om buiten de deur te eten of iets te halen. Maar dat kost veel geld, de maaltijden zijn meestal niet gezond en de porties zijn vaak veel te groot. Mijn advies hierbij is om zoveel mogelijk zelf simpele gerechten te maken.

Ter inspiratie:
– sla of andere groente met wat aardappeltjes uit de oven en een omelet
– eenpansgerecht van sperziebonen of broccoli, volkorenpasta en gegrilde kipstukjes, gekookt ei of vegetarische stukjes of balletjes
– een tortillawrap ingesmeerd met een dun laagje roomkaas (minder vette variant), gevuld met sla, dunne reepjes komkommer, mais en wortel en vis- of vleesstukjes
– soep of andere gerechten die je in porties kunt invriezen. Zo heb je altijd iets op voorraad

Wat je ook doet, maak het niet te ingewikkeld. En vraag eens aan je buren hoe zij het aanpakken tijdens deze periode.

Help, ik kom aan!

Word je snel te zwaar tijdens de vakantie en wil je dit voorkomen? Maak dan een planning voor jezelf. Bedenk vooraf wat je aan beweging kunt doen (zoals wandelen, fietsen en zwemmen) en wat je wel en niet wilt doen met eten en drinken. Geniet je van een glaasje wijn of een biertje? Spreek van tevoren met jezelf af hoeveel je maximaal wilt drinken. Kies je liever voor een uitgebreider ontbijt of diner? Neem dan zo min mogelijk tussendoor.

Help ik kom aan

Als je gedurende twee vakantieweken 3 glazen frisdrank per dag drinkt, kom je een halve kilo aan. Kies daarom voor dranken zonder suiker. Je kunt het lezen op het etiket. Daar staat per 100 ml aangegeven hoeveel suikers er in zitten. Reken dat om naar klontjes suiker: 1 klontje bevat 4 gram suiker. Voorbeeld: 100 ml cola bevat ongeveer 12 gram suiker. Dus 3 klontjes suiker. Een glas cola van 200 ml bevat dus 6 klontjes! Je kunt beter kiezen voor light of Zero. Daar zitten geen suikers in. Een waterijsje bevat ongeveer 2 suikerklontjes per stuk, dus 1 glas cola, sinas of andere frisdrank is hetzelfde als 3 waterijsjes!

 Recept

Bananen frambozen ijs (zonder toegevoegd suiker)

Zelfgemaakt ijs met banaan 

Tover je dagelijkse portie fruit heel makkelijk om tot een heerlijk schepijsje. Elke dag een ijsje is op deze manier geen probleem. En maak het steeds een beetje anders. Leuk om samen met je kinderen te maken.

Voor 2 porties:
2 rijpe bananen (hoe rijper de banaan, hoe zoeter het ijs)
50 tot 100 gram frambozen, aardbeien of ander fruit naar keuze

Zo maak je het:
– Pel de bananen en was het andere fruit.
– Doe in bakjes of vriezerzakjes en vries minimaal 4 uur in.
– Laat het bevroren fruit 5 minuten voor gebruik licht ontdooien, als het te hard is om te mixen.
– Mix de banaan gedurende 2 tot 3 minuten met een staafmixer of in de keukenmachine tot een zachte crème. Let op: niet te lang, want dan smelt het ijs te snel.
– Voeg het andere fruit toe en mix nog even door.
– Gebruik een ijsschep of grote lepel om bolletjes te maken en doe deze in een mooi schaaltje of glas.
– Serveer direct of zet het eventueel maximaal 30 minuten terug in de vriezer en roer het voor gebruik even door met een lepel.

Tip:
Voeg een scheutje yoghurt toe voor een frisse twist. Experimenteer met verschillende soorten fruit, maar gebruik de banaan wel als basis. Maak je ijs extra lekker met een topping van snippers kokos, blauwe bessen, stukjes pure chocolade (minimaal 70% cacao) of gehakte walnoten en een blaadje munt.

Het ijs is niet geschikt om te lang in de vriezer te bewaren, dus hou je niet in en geniet er meteen van!

Zonnige groeten,

Charlotte

Heb jij leuke tips voor je wijkgenoten om tijdens de zomerperiode gezond en lekker te eten? Deel deze dan via info@gonoord.nl !