Leidsch Dagblad juli 2015

Charlotte Leest was op 18 juli 2015 in het nieuws.

leids dagblad 1

 ’Vaak aanleiding voor bier’
Een gezonde levensstijl. Het lijkt af en toe wel alsof mensen erdoor zijn geobsedeerd. Elke dag blijkt er wel een product toch niet zo gezond te zijn als we allemaal dachten. Steeds gezonder eten en veel bewegen is het credo. Eén groep Nederlanders onttrekt zich, zo is het vooroordeel, consequent aan de gezondheidsmanie: de studenten. Dat klopt. Tenminste: als ik mezelf langs de meetlat leg.

Ik ben 24 jaar en al vijf jaar student in Leiden. Nog nooit had ik er serieus over nagedacht hoe gezond of ongezond ik leef. Daarom downloadde ik onlangs de applicatie ’Fatsecret’. Met deze app kun je precies bijhouden wat je eet en drinkt en hoeveel je beweegt. Je kunt het zo gek niet bedenken, of Fatsecret kent het product of de beweging. Gedurende twee weken vulde ik alles eerlijk in. De uitkomsten legde ik voor aan de Leidse diëtiste Charlotte Leest.

Luieren
Mijn verwachting was dat ik niet genoeg beweeg. In de zomermaanden sport ik slechts één keer per week: op zaterdag speel ik een cricketwedstrijd. Dat is nou niet bepaald een intensief spel. Zeker als je er niet veel talent voor hebt, zoals ik, zit je vaak vooral langs de kant te luieren. Verder loop ik elke doordeweekse dag een kwartier naar de redactie en een kwartier terug naar huis. Niet genoeg beweging, zou je zeggen. Toch haal ik hiermee volgens Leest de ’norm voor gezond bewegen’. Deze norm schrijft voor dat een man van mijn leeftijd vijf dagen per week ’matig intensief’ beweegt. Onder matig intensieve beweging vallen onder meer fietsen en wandelen. Met mijn dagelijkse loopje naar de redactie heb ik deze norm dus al gehaald, al zou meer sporten volgens Leest geen overbodige luxe zijn.

Impotentie
Dan de analyse van wat sommigen zien als de core business van de student: drinken. De dikke Van Dale sloot studenten enkele jaren geleden nog uit als alcoholisten. De twintig glazen alcohol per week die gedronken moesten worden om tot alcoholist te worden gerekend, haalden zij immers toch wel. En inderdaad, ook ik blijk aan het stereotype beeld te voldoen. Er blijkt erg vaak aanleiding om een biertje te drinken. Met mijn huisgenoten in de zon voor de deur, met studiegenoten of na het sporten. Gemiddeld zes glazen per dag is uiteindelijk de conclusie.

Dat is nogal ongezond, bevestigt Leest: ,,Het officiële alcoholadvies voor mannen is maximaal twee standaardglazen per dag. Op regelmatige basis te veel drinken kan leiden tot gezondheidsproblemen als hersenbeschadigingen, levercirrose, verschillende soorten kanker en seksuele problemen zoals impotentie.”

Kant en klaar
Dan mijn eetpatroon. Wat hier vooral opvalt, is dat ik nog al eens een maaltijd oversla. In de vroege ochtend past het ontbijt soms niet in het tijdschema, in de middag krijgt doorwerken soms de voorkeur boven een lunch. ,,En dat is ongunstig’’, volgens Leest. ,,Het lichaam is gebaat bij een patroon van drie maaltijden per dag. Hoe regelmatiger je eet, hoe effectiever de verbranding.’’

De conclusie die Leest over mijn voeding trekt is hard: Te weinig groente en fruit, te veel zout en suikers. Ook eet ik te veel kant-en-klaarproducten. Leest: ,,Etenswaren die lekker zijn en smaak geven, zoals panini’s en foccaccia, hebben weinig voedingswaarde. Dit soort producten kunnen een grotere buikomvang in de hand werken.’’

Geen positief beeld dus. ,,En dit komt overeen met wat ik zie bij andere studenten die ik begeleid’’, zegt Leest. ,,Vooral de mannen leven ongezond. Vrouwelijke studenten gaan toch iets verantwoordelijker met voeding om en ze drinken over het algemeen minder alcohol.’’

Er is kans op verbetering, denkt ze. ,,Gezellig samen koken en eten kan voor studenten een stimulans zijn om een kwalitatief betere maaltijd op tafel te zetten. Gezonder eten hoeft echt niet duurder te zijn en meer tijd te kosten. Dus minder pakjes en zakjes, en terug naar de basis.’’

Het is dus duidelijk dat er in mijn levensstijl een hoop moet veranderen. Toch leeft bij mij nog steeds de gedachte die de meeste studenten wel bekend is: Het lost zichzelf wel op. Over een paar jaar kan dit toch niet meer, dan moet ik echt aan het werk.

Leidsch Dagblad
Diederik de Groot