Blog: Gezond eten voor weinig geld

Gezond eten voor weinig geld

Regelmatig krijg ik de vraag hoe je gezond kunt eten voor minder geld. Mensen gaan er vaak van uit dat gezonder eten duurder is. Maar dat klopt niet. Door bewuster boodschappen te doen en bij het koken wat handigheidjes toe te passen bespaar je veel geld.

woman with notebook shopping at supermarket

Tip 1. Ga nooit zonder lijstje naar de winkel  

Bedenk thuis alvast wat en hoeveel je de komende dagen wilt eten. Noteer het op een boodschappenlijstje of zet het in je telefoon. En kijk eerst wat je nog in de voorraadkast hebt liggen voordat je naar de winkel gaat. Het kost wat tijd, maar het voorkomt dat je eten moet weggooien. Koop alleen de dingen die op je lijstje staan en laat je niet verleiden door onnodige aanbiedingen. En heel belangrijk: ga nooit met een lege maag naar de supermarkt. Zo voorkom je dat je meer koopt dan nodig is.

Tip 2. Kies voor minder extra’s

Gezonder eten zorgt ervoor dat je minder uitgeeft. Door geen chips, frisdrank, koekjes, snoepjes en kant-en-klaar maaltijden te kopen bespaar je een hoop geld. Je vervangt dit gedeeltelijk misschien door duurdere groenten, fruit en noten, maar omdat je er waarschijnlijk minder van koopt zul je onder aan de streep goedkoper uit zijn.

Tip 3. Kijk onderin de schappen

De duurste producten staan op ooghoogte om ervoor te zorgen dat je vooral die dingen kiest. Kijk daarom naar de onderste planken van de schappen in de supermarkt, want daar staan de goedkoopste producten en huismerken die net zo goed zijn.

 child with father buying food at grocery store

Tip 4. Kook zuiniger

Tijdens het koken kun je ook geld besparen. Bijvoorbeeld door weinig water in de pan te doen. Een klein laagje waarbij groente en aardappelen net onder water staan is voldoende. Doe altijd de deksel op de pan en gebruik kleinere pannen. Hiermee kun je zo’n 335 kWh per jaar besparen. Dat komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van je koelkast of vaatwasser!

Maak regelmatig een eenpansgerecht. Dat kost minder energie dan koken met 3 pannen. En kook voor meerdere dagen tegelijk en vries een deel in. Gebruik vaker de magnetron, die is het zuinigst. Een ovengerecht kost de meeste energie.

Tip 5. Budget-recepten

cooking equipment on wooden table 

Als je kiest voor recepten met minder dure ingrediënten, dan ben je al snel een stuk voordeliger uit. Vlees is vaak het duurste onderdeel van de maaltijd. Maak vaker vegetarische maaltijden met gezonde vleesvervangers zoals ei, noten of peulvruchten zoals bruine of witte bonen, kikkererwten en linzen.

Recept

 Bowl with grilled chicken meat, brown rice and fresh vegetable salad of avocado, radish, cabbage kale, carrot, and lettuce leaves. Healthy and delicious dietary lunch. Top view

Goedkoop geluk in een kommetje: de buddha bowl

Wil je een gezonde, makkelijke en vooral goedkope zomerse maaltijd maken, probeer dan eens de buddha bowl. Er zijn geen regels bij het samenstellen van de bowls: je sorteert de kleurrijke ingrediënten in je mooiste kommetje en combineert wat je zelf lekker vindt en wat je aan restjes in huis hebt. Ik maak het vaak met deze ingrediënten:

Ingrediënten

Voor 4 kommen

Voor de buddha bowl:

 • 1 mango
 • 1 komkommer
 • 1 rauwe winterpeen
 • 400 gr linzen (blik) of vervanging (zie onder)
 • 1 lente-ui of bosui
 • 4 el pompoen- of zonnebloempitten
 • 4 el ongezouten amandelen
 • 100 gram krulsla of ijsbergsla
 • 100 gram rauwe rode of witte kool

Voor de dressing:

 • 1 el gembersiroop
 • 1 el rijstazijn
 • 2 tl sesamolie
 • 1 el sojasaus
 • 3 el zonnebloemolie

Rooster de amandelen en pitten kort zonder boter of olie in de pan. Verdeel de linzen en in stukjes of reepjes gesneden mango, komkommer, wortel en krulsla over 4 kommen. Strooi hier de lente-ui, amandelen en pitjes over en besprenkel alle kommen met de dressing.

Buddha bowls zijn vaak vegetarisch. De basis is meestal een eiwitrijke groente of graan: denk aan restjes zilvervliesrijst, couscous, linzen, kikkererwten, boontjes of rijstnoedels. Maar je kunt ook stukjes kip, vis of ei toevoegen. Maak het gerecht af met een zelfgemaakte dressing van olie, azijn en kruiden. Of een iets vloeibaardere hummus of knoflookyoghurt. Lekker variëren voor weinig geld!

Op de website van het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl) staan veel meer heerlijke recepten voor minder dan 2,25 euro per persoon. Maar ook dagmenu’s voor minder geld. Zoek onder ‘Goedkope recepten en budget dagmenu’s’.

Gezonde groeten,

Charlotte

Heb jij leuke tips voor je wijkgenoten om geld te besparen op de boodschappen en toch gezond en lekker te eten? Deel deze dan via info@gonoord.nl !