Blog: Gezond begint in je mond: tips & tricks

Gezond begint in je mond: tips & tricks

Een aantal weken geleden was ik bij mijn tandarts voor de halfjaarlijkse controle. Hij vertelde mij dat een gezond gebit de basis is voor een gezond lichaam. Ik vroeg hem wat zijn beste advies is om gebitsproblemen te voorkomen: ‘Neem meer tijd om te poetsen!’. Dat klinkt eenvoudig, toch? Maar nu blijkt dat meer dan de helft van alle mensen tandenpoetsen regelmatig overslaat. En één op de vijf poetst hooguit één keer per dag en poetst veel te kort. Voor mij reden genoeg om dit keer handige tips en informatie te geven over de gezonde mond.

Poets 2 keer per dag 2 minuten

Poetsinstructie

De belangrijkste tip van mijn tandarts is dus: poets 2 keer per dag je tanden en kiezen. Doe dit zorgvuldig, maar niet te krachtig. Een goede poetsbeurt duurt 2 minuten. Dus neem je tijd! Zet een timer of gebruik een zandloper of kookwekker.

De ruimtes tussen je tanden moet je ook goed schoonmaken. Daar blijven bacteriën tussen zitten en er kan tandplak of tandvleesontsteking ontstaan. Gebruik daarom één keer per dag flossdraad, ragers of tandenstokers. Vraag jouw tandarts wat het best bij jou past en hoe je het moet gebruiken.

Heb je last van onfrisse adem? Dan kun je vlak voor het poetsen een tongreiniger of tongrasp gebruiken. Neem liever geen mondwater of overleg eerst met jouw tandarts.

Kies de juiste tandenborstel en tandpasta

Tandenborstels

Dure tandenborstels en tandpasta zijn niet automatisch beter dan de goedkopere. Kies in ieder geval een borstel die niet te hard is. Vervang de borstel elke 3 maanden. Dat geldt ook voor een elektrische tandenborstel.

Gebruik tandpasta met fluoride met een hoeveelheid van 1000 tot 1500 ppm (staat op de verpakking). Fluoride maakt tandglazuur sterker en kan beginnende gaatjes helpen herstellen. Let op: kinderen tot 5 jaar hebben speciale kinder-tandpasta nodig waarbij de hoeveelheid fluoride is aangepast. Voor zowel kinderen als volwassenen geldt: een bolletje tandpasta zo groot als een erwt op de tandenborstel is voldoende.

Bezoek je tandarts en bespaar geld

Tandarts

Ga 2 keer per jaar naar de tandarts. Dan wordt je gebit goed gecontroleerd en gereinigd en krijg je tips hoe je jouw mond gezond houdt. Zo voorkom je klachten en dure behandelingen. Voor kinderen tot 18 jaar is de tandarts helemaal gratis!! Heb je angst voor de tandarts? Bespreek dit dan gerust. Of stap over naar een tandarts waarbij jij je beter bij voelt. Maar blijft vooral niet weg!

Eet of drink maximaal zeven keer per dag

Hoe je omgaat met eten en drinken heeft invloed op je mondgezondheid. Niet alleen suiker in de voeding is niet goed is voor je gebit, maar ook de zuren. Ze tasten de witte glazuurlaag van je tanden aan. De tanden en kiezen slijten sneller, het werkt tandplak in de hand en je krijgt eerder gaatjes.

Adviezen om gaatjes en slijtage te voorkomen (voor kinderen en volwassenen):

  • Gebruik zo min mogelijk suiker-bevattend eten en drinken
  • Voeg geen (of zo min mogelijk) suiker toe aan eten en drinken
  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot 3 hoofdmaaltijden en niet meer dan 4 tussendoortjes
  • Drink bij voorkeur water, gewone thee zonder suiker en/of melk
  • Neem zo min mogelijk vruchtensap. Drink je het wel, leng het dan aan met water
  • Leer je kind aan om eten kort in de mond te houden, dranken niet rond te spoelen en niet te zuigen op snoepgoed
  • Poets nooit direct na het eten of drinken. Geef het speeksel minimaal een uur de tijd om het zuur te neutraliseren
  • Neem niets meer te eten of te drinken na de laatste poetsbeurt. Dus ook geen hoestdrankjes of kauwtabletten

Appels kids

Suikervrije kauwgom beschermt je gebit

Wist je dat speeksel je gebit beschermt? Als je suikervrije kauwgom kauwt, komt er meer speeksel in je mond en dat helpt tandplak en tandsteen te voorkomen. Xylifresh kauwgom wordt aanbevolen door het Ivoren Kruis. Er zit geen suiker in, maar de natuurlijke zoetstof xylitol.

Gevolgen van slechte mondverzorging

Als je het gebit niet goed verzorgt, kun je last krijgen van gaatjes (cariës) en slijtage (tanderosie). Maar ook van ontstoken tandvlees (gingivitis). Ontstoken tandvlees is in het beginstadium meestal eenvoudig op te lossen door een goede reiniging en/of een bezoekje aan de mondhygiënist. Doe je dit niet, dan kan het overgaan in parodontitis. De ontsteking kan zich dan uitbreiden naar het kaakbot. Daarmee kun je zelfs tanden en kiezen verliezen.

Maar de gevolgen kunnen nog groter worden. Bacteriën kunnen via wondjes in de mondholte in de bloedsomloop terecht komen. Daar veroorzaken ze serieuze gezondheidsklachten. Een goede mondverzorging is dus ontzettend belangrijk!

Het is bewezen dat sommige mensen meer aanleg hebben voor ernstige mondklachten dan anderen. Bijvoorbeeld mensen met diabetes. Maar ook roken, stress, zwangerschap en medicijngebruik maakt men vatbaarder. Daarom is het goed om jouw tandarts en mondhygiënist op de hoogte te houden van jouw gezondheid.

Gebitje

Heb jij vragen over het gebit of gebitsproblemen? Kijk op www.ivorenkruis.nl Wil je meer tips en adviezen over voeding en leefstijl? Of heb jij tips voor jouw wijkgenoten op het gebied van de gezonde mond? Mail dan naar info@charlotteleest.nl

Gezonde groeten!

Charlotte

Wie is Charlotte?

Diëtist en leefstijlcoach Charlotte Leest is al jaren een bekend gezicht in Leiden Noord. We zijn heel blij dat ze nu samenwerkt met GONoord! Iedere maand schrijft ze voor ons een blog en een recept. Verder zul je haar ook tegen komen bij het Gezond Ontbijt en geeft ze advies aan de GONoord! catering. Samen met de vrouwen die het Gezond Ontbijt verzorgen is ze een wandelgroep gestart. Natuurlijk is ze ook gewoon in haar eigen praktijk in de Rondedans te vinden. www.charlotteleest.nl

fbt

fbt